Lisätiedot

Tinariwen (ML)

Maailmanmusiikin tunnetuimpiin ja arvostetuimpiin kokoonpanoihin lukeutuva Tinariwen tuo Sidewaysiin setillisen hypnoottisen aavikkobluesia.

Tinariwenin tarina alkoi libyalaisella sotilaskoulutusleirillä 1980-luvun alussa, jossa tuaregikansaa koulutettiin itsenäisyystaistelua varten. Yhtyettä onkin kutsuttu rock´n´rollin todellisiksi kapinallisiksi sen jäsenten taisteltua mukana tuaregien kansannousussa Malissa. Tinariwenin musiikkia levitettiin vuosien ajan kädestä toiseen c-kasettina, ja kollektiivi keräsi pikkuhiljaa mainetta eri puolilla Saharaa soittaen erilaisissa kansanjuhlissa. 

Kansainvälisen läpimurtonsa vuosituhannen taitteessa saavuttaneen Tinariwenin tuaregibluesissa on kuultavissa kaikuja myös länsimaisesta rockmusiikista. Yhtyeen musiikilliset juuret ovat perinteisten tuaregien ja Malin pohjoisosan kansanlaulujen lisäksi algerialaisessa rai-musiikissa, mutta bändin jäsenten esikuvista löytyy myös nimiä populaarimusiikin kulmakivistä alkaen Elvis Presleystä aina Led Zeppeliniin saakka. Ympyrä sulkeutui, kun Robert Plant tunnustautui Tinariwenin faniksi ja maineikas solisti onkin nähty esiintymislavoilla yhdessä bändin kanssa. 

Myös lukuisa joukko muita länsimaalaisen musiikin kärkinimiä Damon Albarnista Thom Yorkeen ovat nimenneet bluesin takaisin alkulähteilleen tuoneen Tinariwenin yhdeksi inspiraationsa kulmakivistä.

Tinariwenin viimeisin ja järjestyksessään jo kahdeksas pitkäsoitto "Amadjar" julkaistiin viime syksynä. Vuoden 2019 parhaana maailmanmusiikin levynä palkitulla teoksella vierailee kesän 2019 Sideways-esiintyjä Cass McCombsin ja Nick Caven luottopakin Warren Ellisin kaltaisia nimiä.

Booking: Artemi Remes

  • — Helsinki | Huvila-teltta

Ei tulevia keikkoja