Lisätiedot

Janne Masalin

Ennakkoluulottomasta ja henkeäsalpaavasta musiikistaan ja keikoistaan tunnetun Tundramatiksin voidaan kiistatta sanoa nousseen harvinaislaatuiseksi ilmiöksi. Yhtyeen kolmessa kokoonpanossa ehti soittaa kaksi basistina toiminutta kitaravirtuoosia, oktaaverilla rockbändin bassotaajuuksiin kurottava tuubisti sekä miksauspöydän takaa musisoinut miksaaja-trumpetisti. Jokainen keikka oli vuoristoratamainen punk-rock-jazz -show. Yhtyeen vimmainen vuosikymmen päättyi loppuunmyydyn Korjaamon vaunusalin hurmiolliseen jäähyväiskeikkaan toukokuussa 2015.

Suomen jazz- ja rockhistorian keskeisistä hahmoista koostuva 13-henkinen totaalinen torvibändi Bad Ass Brass Band sen sijaan mellasti ensin sodanvastaisissa mielenosoituksissa ja päätyi pian Pohjois-Lapin kiertueelle Ismo Alangon ja pohjois-saamelaisen Amocin kanssa. Yhtye on sittemmin kiertänyt useampaan otteeseen maan festivaalit, katutapahtumat, häät ja hautajaiset.

Lopulta musiikki sai myös molempien yhtyeiden pääasiallisen biisintekijän ja keulahahmon pään surraamaan. Masalin otti pari vuotta taukoa päivittääkseen ilmaisumuotoaan, nykyaikaistaakseen soundiaan sekä oppiakseen esittämään ajatuksensa mahdollisimman yksinkertaisesti ja kirkkaasti. Uusi ja tasapainoisempi musiikki nojaakin kaikuisan sähkökitaran, harmonikan ja tunnistettavan laulusoundin lisäksi voimakkaaseen elektroniseen tuotantoon. Keskiössä on omakohtaisen pohdiskelevat ja voimauttavat sanoitukset, joiden myötä Masalin myös astuu aiempaa paljaampana ihmisten eteen. Ensimmäinen soolosinkku Tuuliajolla (30.1.2019) kertoi avoimesti kuka hän on. Hauras ja koskettava kappale soi edelleen mukavasti ainakin YLE:n kanavilla ja Radio Helsingissä. 

Kappaleen kertosäe loppuu "Heitä mulle pelastusrengas tai ees rantapallo". Tanssittavaksi radiohitiksi mielletty seuraava sinkku On yö (23.4.2019) jatkoi suoraan edellisestä; musiikkivideolla näkyy auton takaikkunalla yksi edellisellä musiikkivideolla lentäneistä rantapalloista. Näin videot myös vaivihkaa laajentavat kuvaa artistista, joka on jo aiemmin tuntenut olonsa ahtaaksi muusikon kontekstissa. Julkaisujen ja keikkojen lisäksi Masalin alkoi luoda perinteisen albumiajattelun sijaan jokaisen sinkun ympärille omaa audiovisuaalista kokonaisuutta. Näin jokainen sinkku on tapaus, johon liittyy ohjaamansa musiikkivideo sekä kuvistaan monesti palkitun Miikka Pirisen valokuvat. Vastaavasti rantapallot ja viimeisimmän videon heijastintakki kulkevat myös jossain muodossa videolta toiselle ja lopulta myös keikoille. Masalinin kokemus näyttämötaiteen puolelta takaa keikkoja, jonka kaltaisia ei liioin ole nähty.

Joulukuussa 2019 julkaistu sinkku "Gospel sumun keskellä" voitti tammikuussa Levylautakunnan äänestyksen jättäen taakseen mm. Vesalan ja Pyhimyksen biisit. Single enteili Masalinin ensimmäistä sooloalbumia, joka julkaistiin vuonna 2020 nimellä "Yhdessä olemme alasti". Albumin sinkkulohkaisut "Tuuliajolla", "On yö" ja edellä mainittu "Gospel sumun keskellä" soivat mm. YleXin soittolistalla, Radio Helsingissä ja Bassossa. Levyn tuotti 2020 kriitikoiden ja vuoden tulokkaan Emmat voittanut Totte Rautiainen (Jesse Markin).

Booking: Maija Kaarna

Production: Teo Ottelin

Promokuvat & akkreditointi:
https://www.fullsteam.fi/fi/press

Järjestäjille:
LATAA RIDER TÄSTÄ LINKISTÄ!

  • — Helsinki | Keidas Linnanmäki

    Ilmainen sisäänpääsy

  • — Helsinki | Superwood

Ei tulevia keikkoja